Ekonomi

ULUTEK Teknopark’ta yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik konuşuldu

BURSA (İGFA) – ULUTEK Teknopark, bünyesindeki firmaları bilgilendirmek amacıyla düzenlediği online toplantılara bir yenisini daha ekledi. ULUTEK şirketlerinden biri olan GK Etraf Analiz Ltd. Ltd.’nin kurucuları ve aynı zamanda Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Güray Salihoğlu ve Prof. .

Toplantıda ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr., yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik süreçlerine uyum sağlamanın sürdürülebilir geleceğin temelini oluşturduğunu belirtti. İrfan Karagöz, “ULUTEK güçlü bir Ar-Ge ve inovasyon merkezi olduğu için bu dönüşümlerde aktif rol almayı ve Türkiye’nin sürdürülebilir geleceğine önemli katkılar sağlamayı hedefliyoruz. Bu bağlamda firmalarımızı bu konularda bilgilendirmek, teknolojik ve çevresel açıdan sürdürülebilir projelerle bu ortak hedeflere doğru ilerlemek için çalışmalarımızı sürdürme kararlılığındayız.”

‘YEŞİL DÖNÜŞÜM SADECE ÇEVRESEL DEĞİL, SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÖNÜŞÜM’

Dünyada iklim krizinin derinleştiğini, kaynakların hızla tükendiğini ve hammadde kıtlığının oluşmaya başladığını belirten Prof. Dr. Güray Salihoğlu, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirliğin zorunluluk haline geldiğini belirtti. Salihoğlu, “Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Anlaşması’ndan sonra Sınır Karbon Tüzüğü gibi mekanizmalarla yeşil dönüşüme yönelik adımlar atmak sektörümüz için bir öncelik haline geldi. Yeşil dönüşüm sadece çevresel değil aynı zamanda sürdürülebilir dönüşüm anlamına da geliyor. Sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak istiyorsak önce insanı geliştirmemiz gerekiyor. İnsanımızı geliştirmek için saf bir atmosfere ve doğal kaynaklara ihtiyacımız var. Çevresel gelişme olmadan insan varlığını düşünemeyiz. İnsan olmazsa ekonomiden bahsedemeyiz. “Sürdürülebilir kalkınmada bu üç temel bileşeni birbirinden ayıramayız” dedi.

DÖNGÜSEL EKONOMİ: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YÖNÜNDE ANAHTAR BİR ROL

Avrupa Birliği’nin 2050 yılına kadar iklim nötr hale gelmesinde en önemli rolün iklim ve tüketim arasındaki ilişkiyi yeniden şekillendirmek olduğuna dikkat çekti. Dr. Nezih Kamil Salihoğlu, AB’nin Yeşil Düzen’de vurguladığı döngüsel ekonomi kavramı ve dönüşüm süreçleri hakkında bilgi verdi. Salihoğlu, “Yasal yükümlülükler karbon ayak izi referans alınarak belirleniyor ancak asıl amaç üretim ve tüketim felsefesinin değişmesini sağlamaktır. AB’nin sunduğu döngüsel ekonomi eylem planı, sürdürülebilir ürünler geliştirmeyi ve üretim süreçlerinde döngüselliği sağlamayı amaçlıyor. KOBİ’lerden tüketicilere kadar herkesin doğrusal ekonomiye veda etmesi ve tüm süreçlerini döngüsellik üzerine kurması gerekiyor. Atık oluşumunu en aza indirmek için işletmelerde hangi süreçlerde iyileştirmeler yapabilirim? Elde ettiğim hammaddeyi farklı bir üretim sürecinde kullanabilir miyim veya kendi atıklarımı başka işletmelere hammadde olarak sunabilir miyim? gibi sorularla geliştirmeler yapmaları gerekiyor. “Atık oluşumunun azaltılmasıyla elde edilen hammaddelerin farklı üretim süreçlerinde kullanılmasıyla döngüsel ekonominin temel hedeflerine ulaşılması amaçlanıyor.”

cayajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu